• Elli

Tuoksusuunnittelu, eli häiden 'scentscaping'

Tuoksuvat häät kasvattavat suosiotaan. Jos et kuitenkaan ole ihan varma, mitä ne ovat tai miten toteuttaa ne, on tämä artikkeli juuri sinua varten. 'Scentscaping' on siis tapa luoda räätälöity ilmapiiri tai tunnelma tuoksujen avulla. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta suunnitelusta ovat luksushotellit. 5 tähden hotelleissa on sisäänastuessa heti oma fiiliksensä ja se on osittain tuoksusuunnittelun asiota.


Kaikkein vaikuttavin tapa tuoksun sisällytämiseen häissä, ovat tuoksut paikan päällä. Kun ajattelet sitä, hajuaisti on yksi tehokkaimmista aisteistamme. Sillä on kyky viedä meidät välittömästi takaisin tiettyyn paikkaan tai aikaan. Koska tuoksut ovat vahvasti yhteydessä muistoihimme ja tunteisiimme, on vain luonnollista, että häiden tuoksuilmapiirin suunnittelu on noussut yhdeksi isoksi trendiksi. Tehokkain tapa tehdä tämä, on diffuuseri tai tuoksukynttilät. Tuoksuvat kynttilät yhdessä kukkien kanssa saavat aikaan upean kokonaisuuden ja viimeisen silauksen hääjuhlaan.


Yksi kolmesta morsiamesta hankkii hääpäiväänsä varten erityisen häätuoksun, miksi siis juhlan pitäisi jäädä tässä kohtaa paitsi? Persoonallisuus on tässäkin avainsana. Tuoksusuunnittelu on erittäin elegantti ja loistava tapa luoda yksilöllistä tunnelmaa hääjuhlaan. Kun vielä keskitytään tuoksujen psykologiseen puoleen, saadaan aikaan juhla, jonka kaikki varmasti muistavat. Muun muassa Catherine Middleton suunnitteli häävastaanottoa sekä vihkiseremoniaa varten oman tuoksunsa.

Westminster Abbeyssä tuoksui Williamin ja Catherinen hääpäivänä Jo Malonen Orange Blossom.

Tuoksusuunnittelu tarjoaa yhden uuden aistillisen ulottuvuuden hääpäiväänne. Konsultointi floristin tai hääsuunnittelijan kanssa teemaan sopivista tuoksuista auttaa luomaan päivästänne ikimuistoisen. Jos teille on tulossa iso määrä aitoja kukkia, kysykää floristiltanne neuvoa, mitkä tuoksut parheiten sopivat yhteen valitsemienne kukkien kanssa. Tuoksusuunnittelussa ei ole tarkoitus, että hajut ja tuoksut iskevät päin näköä, kun astutaan juhlatilaan. Sen sijaan sen tarkoitus on olla kaunis ja hienovarainen osa juhlaanne.

Tavoitteena on luoda hienovarainen ja aistillinen ympäristö, joka muistetaan vielä vuosien päästä.

8 vinkkiä teidän häiden scentscapingiin:

  • Valitse kukat ensin. Kukat ovat tärkeä osa häiden visuaalista ilmettä, joten ne kannattaa valita ensin. Kysy sen jälkeen floristiltasi apua, mitkä tuoksut parhaiten imartelevat kukkiasi. Tässä kuitenkin muutama vinkki: Ruusut - Granaattiomena ja Lilja, Harsokukka - Vetiver ja ruusu, Laventeli - Mausteet, sitrus ja Bergamotti, Jasmiinikukka - Lime, vaaleanpunainen greippi ja pioni.

  • Valitkaa sellaiset tuoksut, jotka sopivat yhteen teemanne ja halutun tunnelman kanssa. Tuoksujen kuuluisi täydentää haluttua tunnelmaa. Tässä muutamia perustuoksuja ja niihin yleensä assosioidut tunnelmat: Sitrus - energinen, puhdas, kupliva ja raikas, Maanläheiset (kuten vetiver ja santelipuu) - lämmin, syvällinen ja tunnelmallinen, Kukkaiset - romanttinen, naisellinen, herkkä.

  • Valitse tuoksut sinun ja hänen tuoksujen pohjalta. Valitkaa juhlanne teidän hajuvesien pohjalta. Näin vieraista tuntuu - hienovaraisesti tietenkin - kuin te olisitte joka paikassa.

  • Asetelkaa tuoksut strategisesti. Sisääntulon lähettyville hieman enemmän tuoksukynttilöitä, samoin wc tiloihin. Diffuuserit ja tuoksukynttilät kannattaa muualla sijoitella tilojen reunoille, jotta kukkien tuoksut pääsevät oikeuksiinsa.

  • Tuoksuvat kutsut sekä kiitoskortit. Lisää yhtenä elementtinä kutsuihisi ripaus hajuvettä. Tämä saa aikaan yhtenäisen ''teeman'' juhlaanne. Älä kuitenkaan käytä hajuvettä liikaa, etteivät tuoksuyliherkät saa oireita. Kenestäkään ei ole mukavaa, jos jo pelkkä kutsun saaminen aiheuttaa migreeniä.

  • ÄLÄ KÄYTÄ LIIKAA TUOKSUJA. Tämä on erittäin tärkeää. Tuoksut ovat todella voimakkaita aistiärsykkeitä jo pieninäkin määrinä. Tässä tapauksessa ehdottomasti less is more.

Kuva: @jomalonelondon

Lähteet: Harpers Bazaar, Coco's Tea Party, Martha Stewart Weddings


0 kommenttia

© 2023 by Sarah Lane. Proudly created with Wix.com