• Elli

Näin saat upean tunnelman juhliisi ja kaikki mitä olet halunnut tietää tunnelmavalaistuksesta

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä DJ Ruoto, eli Antti Ruotoistenmäen kanssa.


Hääjuhlaansa monet toivovat että siellä olisi tunnelmaa. Tunnelmahan voi tarkoittaa eri ihmisille silti erilaisia asioita. Jotkut toivovat riemukasta, jotkut herkkää ja romanttista, jotkut okein nauruntäyteisiä ja jotkut ihan sairaan hyviä bileitä. Oli tavoiteltu tunnelma sitten mikä hyvänsä, vaikuttaa siihen somistus ja koristukset, mutta myös todella paljon valaistus! Haastattelin hieman meidän häidemme DJ:tä tunnelmavalaistuksesta, siitä mitä se voi olla, mitä valopakettiin kuuluu ja niin edelleen! DJ Ruoto nimittäin toteuttaa myös juhlatilojen valaistuksia (tsekkaa muuten myös Antin blogi, mistä löytyy mielenkiintoisia juttuja). Postauksesta löytyy myös kuvia siitä, miten eri valaistuksella eri tila voi olla tunnelmaltaan täysin erilainen!Paketit isoihin ja pieniin tiloihin

Tunnelmavalopaketteja on sekä pieniin, että isoihin tiloihin. Valot voidaan myös tehdä yhteensopiviksi illan bileitä ajatellen, jolloin valaistus muuttuu kun bileet paranee. Tunnelmavalojen määrä on yleensä 20 kappaletta, mutta toki pienemmissä juhlatiloissa riittää hyvin myös pienempikin määrä.


Mikäli juhlatila on todella suuri tai esimerkiksi kaksikerroksinen, voidaan valojen määrää kasvattaa myös reilusti isommaksikin. Toisinaan koko tilaisuuteen toivotaan vain "pysyvää" tunnelmavalaistusta, mutta usein etenkin hääjuhlissa halutaan, että tunnelmavalot toimivat myös osana discovalaistusta.


Antilla on aina mukana sen verran paljon virtapiuhoja sekä jatkojohtoja, ettei hankalimmatkaan juhlapaikat tuota ongelmia.

Jos juhlatila ei ole entuudestaan tuttu eikä tilasta ole lainkaan hyviä valokuvia saatavilla, voi juhlapaikalla käynti olla hyödyksi, jotta näkee esimerkiksi sähköpistokkeiden paikat sekä muut mahdolliset esteet. Parhaiten suunnittelu onnistuu kuitenkin vasta samalla, kun asettelee valoja paikoilleen ja näkee varsinaisen lopputuloksen.


Lukemattomia värivaihtoehtoja

Antilla käytössä olevat LED-tunnelmavalot hyödyntävät RGBWA-tekniikkaa, joka tulee sanoista Red, Green, Blue, White ja Amber. Tämä tekniikka mahdollistaa värisävyjen vapaan muuntelun ja sekoituksen keskeään, joten värivaihtoehtoja on siis jopa miljoonia erilaisia. Tämän vuoksi häiden tunnelmavalaistusta suunniteltaessa, voidaan luoda esimerkiksi selkeästi väriteemaan kuuluva tunnelmavalaistus tai sitten neutraalimpi värimaailma korostamaan tilaa ja somistusta.


Mikäli värivalintaa ei ole tehty ennen juhlapäivää, pyritään mukailemaan valaistusta saman värisiksi muiden somisteiden sekä pöytäkoristeiden ja kukkien kanssa. Usein valaistuksen värisävyt ehditään katsoa myös yhdessä valmiiksi ennen juhlavieraiden saapumista paikan päälle ja mikäli valot ovat yhdistettynä valo-ohjaimeen, voidaan tunnelmavalaistuksen värisävy säätää nopeasti hääparin kanssa oikean väriseksi heti juhlien alussa. Tähän menee aikaa yleensä alle 30 sekuntia.Ehdottomasti suosituimmat värisävyt hääjuhlissa ovat olleet punainen, sininen, valkoinen sekä "kulta". Toki sitten kesähäissäkin on ollut usein vihreää ja talvihäissä pinkkiä sekä violettia. Värisävyt voidaan siis asettaa oikeaksi juuri hääparin toiveiden mukaisesti

Haastavimmat värit ovat kulta, hopea ja musta, mutta niihinkin löytyy keinot!

Vaikeimmat tilanteet syntyvät usein silloin, kun juhlien päävärit ovat kulta, hopea tai musta. Tällöin kulta-väriksi voidaan asettaa lämpimän kellertävä Amber sekä lisätä siihen mahdollisesti hieman punaista väriä joukkoon. Hopean kanssa voitaisiin mennä täysin valkoisella tai sitten lisätä siihen hieman sinistä ja vihreää mukaan, jolloin sävy muuttuisi hieman turkoosiin päin. Musta teemaväri on ehdottomasti se vaikein, sillä mustahan ei varsinaisesti ole mikään väri lainkaan, joten sitä ei myöskään tunnelmavalaistuksella saada luotua.


Antilla on onneksi vuosien kokemus, joten mustaankin teemaväriin löytyy ratkaisu: Usein tällöin ollaan yritetty saada hieman kontrastia aikaan käyttämällä tunnelmavalaistuksessa kirkkaan valkoista tai juurikin tuota kulta-sävyä

Antin vinkki: kysy neuvoa värisävyn valintaan myös hääkuvaajaltasi!

Yksi ehdottoman tärkeistä asioista on myös huomioida juhlissa mahdollisesti oleva valokuvaaja. Värillinen tunnelmavalaistus yleensä näkyy myös kuvattavien juhlavieraiden kasvoissa, ellei haluta sitten käyttää jatkuvasti salamavaloa kuvattaessa. Tästä syystä laitankin valot aina täysin valkoisiksi etenkin häätanssin ajaksi, jotta upeasta valkoisesta häämekosta ei tulisikaan valokuvissa täysin eriväristä. Kannattaakin siis kysyä valokuvaajalta etukäteen hänen mielipiteensä juhlatilan tunnelmavalaistuksesta.© 2023 by Sarah Lane. Proudly created with Wix.com